Имуноглобулин Е - IgE

Што е Имуноглобулин Е. Имуноглобулините се протеини произведени од специфични имуни клетки, наречени плазматски клетки, како одговор на ефектите на бактерии, вируси, алергени, габи и други микроорганизми. Со тестирање на имуноглобулини, се одредува количината на овие протеини (протеини) во крвта, како и во други биолошки течности. Тие играат клучна улога во човечкиот имунолошки систем. Имуноглобулинот Е, познат како пократок IgE, исто така е главна причина за алергиски реакции - ринитис, астма и други.

Што предизвикува зголемено производство на IgE ИгЕ е гликопротеин чија концентрација на серум во крвта е ниска. Контактот со алергенот предизвикува имунолошки одговор. Така започнува со производство на имуноглобулин Е, со цел неговите молекули да го покриваат алергенот. За возврат, ова предизвикува привлекување на боечки клетки наречени еозинофили. Последица е низа реакции за отстранување на токсични материи кои го уништуваат алергенот. Ова зголемување на производството се утврдува со лабораториски крвни тестови кои овозможуваат дијагноза на алергиски реакции. Откако нивото на IgE е нормално или покачено, може да се употреби маркер за бронхијална астма ако постои сомневање за оваа болест.

Вредностите се различни за децата и за возрасните. Кај возрасните, ако во лабораториските тестови се најде ниво до 100 U / m, тоа е нормално. За деца, во зависност од возраста, нормалните вредности се помеѓу 10 и 50 U / ml. Во многу случаи, кај луѓе кои страдаат од алергиски реакции како што се ринитис и астма, нивото на IgE е нормално. Затоа, оваа студија не е доволна за точна дијагноза, и треба да се спроведат други крвни тестови за да се направи точна дијагноза.